ABOUT


Nu ska jag berätta för er om Ester.

Ester anlände alltid till festerna sent. Som en diva seglade hon in, alltid försenad. På sig hade hon extravaganta kläder som drog allas uppmärksamhet till sig. Hon var utbildad mönsterkonstruktör och sydde de flesta av sina egna kläder eller så ändrade hon om de hon köpt så att de blev unika. Hon experimenterade gärna. Satte smycken på̊ skor, gjorde egna handväskor osv.

 

Att strosa igenom hennes klädgömmor såhär på senare år är magi. Plagg efter plagg, ändrade och omsydda för att få den finess som just varje plagg har. 

Astrid var Esters mamma. Hon var självlärd sömmerska och sydde klänningar till damerna i de ”finare kretsarna”.

 

Dessa berättelser är något som jag fått höra mycket om nu på senare dagar när jag själv etablerat mig som mönsterkonstruktör, designer och skräddare. Tydligen så finns det väldigt mycket av Ester, min mormor i mig och även gammelmormor Astrid. 

 

Jag är självlärd sedan 14 års åder och jobbade samtidigt i en tygaffär. Där har jag jobbat och omringats av tyger i många, många år, därav en stor passion för tyger, strukturer, olika material och uttryck. Därefter har jag studerat 1 år mönsterkonstruktion och 3 år skrädderi och har avlagt gesällbrev i damskrädderi. 2019 startades varumärket, Zamina Scillasdotter som är beläget längsmed Kungsbro strand på Kungsholmen.

 

På Zamina Scillasdotter erbjuds det unika kreationer inriktade mot konst, scen och röda mattan, traditionellt beställningsskrädderi, made to measure, bröllopsklänningar samt ready to wear.

 

Kundkontakt är en viktig kärna i mitt varumärke och varje kund är unik för mig. Att få utforma en kreation med en funktion och finess som passar bäst för ditt sinne, form och personlighet eller känsla i ett uttryck är min specialitet. De utformas sedan med en exklusivitet. Varje tyg och konstruktion är noggrant utvalt för varje kreation och sys sedan upp förhand.

 

Jag upplever mig själv som konstnär främst i hur jag skapar och hur jag kombinerar dans, musik, text, känslor, form, natur och olika budskap när jag skapar avantgardistiska kreationer. Jag jobbar i gränslandet mellan design, skrädderi och konst, där varje tyg, detalj och form är noga utvalt. Att skapa fritt med alla byggstenar som krävs är en dröm som har gått i uppfyllelse.


Det känns otroligt för mig att inte bara föra hantverket vidare utan även ett familjeintresse som ligger så långt grundat i familjen och att få skapa det bästa just för dig.

 

Namnet Scillasdotter kommer ifrån min mamma Scilla som i sin tur är en vårblomma. Hon döpte alla sina 3 döttrar till Scillasdotter. Så på något sätt förs även ett familjenamn vidare.

HÅLLBARHET


Jag känner ett särskilt ansvar som klädskapare och har alltid hållbarhet i åtanke. Det som utmärker Zamina Scillasdotter är att plaggen uttrycker mycket men alltid går att använda. De ska hålla länge och jag utvecklar idéer där plaggen ska kunna användas på många olika sätt. Hållbarhet ligger i beställningsskrädderiets natur, det är ett högklassigt hantverk som ger unika plagg som lever länge.

Hållbarheten och kvalitén i plagget är beroende av att så många bitar ska falla på plats. Passform, material och hantverket. Inom skrädderi är noggrannhet och slutfinish otroligt viktigt. Det är det som utmärker ett skräddat plagg.


KONTAKTA MIG